Vatanmed Македонија

Vatanmed е турска групација на специјализирани клиники во областа на трансплантација на коса, брада, мустаќи, веѓи како и естетска хирургија!

ДОБИЈТЕ -20% ПОПУСТ

По повод партнерството со Евролигата во кошарка обезбедивме -20% ПОПУСТ за сите кои ќе се пријават преку овој формулар.

За вредноста на попустот можете да ги намалите трошоците за процедурата за трансплантација на коса.

Со кликнување на „Испрати“ ја прифаќате нашата политика за приватност.
Vatanmed ја гарантира приватноста и заштитата на внесените лични податоци.

-350€ попуст!

на ТРАНСПЛАНТАЦИЈА НА КОСА!
PRP ТРЕТМАН

-50% попуст на PRP!

16 години традиција на 5 континенти во светот

Горди сме што ви го обезбедуваме нашето корпоративно искуство и стручен кадар. Групацијата Vatanmed работи од 2007 година во повеќе земји во светот.

Работиме по светски стандарди, постојано следејќи ги иновациите. Приоритет на практиката на Vatanmed е задоволството на пациентот.

Клиниката на Vatanmed во Скопје.

Искуство

16 години искуство во повеќе земји во светот.

Експертиза

Професионален докторски кадар.

Резултати

50.000+ задоволни клиенти.

Гаранција

Интернационална доживотна гаранција.

Нашите услуги

Vatanmed е светски лидер во областа на трансплантација на коса, брада, мустаќи и веѓи

Трансплантација на коса во Vatanmed.

Трансплантација на коса

Трансплантацијата на коса е единственото трајно и безбедно решение за проблемот со ќелавоста. За време на хируршката метода, фоликуларните единици на косата се пресадуваат од донорската регија до местото на опаѓање на косата.

Трансплантација на брада во Vatanmed.

Трансплантација на
брада и мустаќи

Трансплантацијата на брада и мустаќи може да ја пополни густината или дури и да создаде сосема нова форма на брада. Трансплантацијата на брада им ја враќа самодовербата на мажите и им го дава посакуваниот изглед.

Трансплантација на веѓи во Vatanmed.

Трансплантација на веѓи

Трансплантацијата на веѓи е многу популарна естетска интервенција бидејќи овозможува на природен начин да се компензира недостатокот на влакна во пределот на веѓите со 3D изглед, враќајќи му хармоничен изглед на лицето.

Третмани на коса во Vatanmed.

Третмани на коса

Третманите против опаѓање на косата се меѓу најпопуларните естетски третмани и кај жените и кај мажите. Дознајте повеќе за мезотерапијата за коса и ПРП треманите.

Најнови технолошки методи

Обезбедуваме услуги со најновите технолошки методи за трансплантација на коса прифатени низ целиот свет.

ФУЕ трансплантација на коса во Vatanmed.

Најчесто поставувани прашања

Во повеќето случаи, интервенцијата се изведува под локална анестезија, краткотрајна интравенска седација или комбинација од овие два типа на анестезија. Клиниката Vatanmed пристапува кон анестезија на пациентите со добро познатата турска, дермоџет – безболна анестезија, што е првиот чекор пред инјекциската анестезија за да му овозможи на клиентот пријатно и безболно искуство при интервенцијата. Самата интервенција не е болна. По интервенцијата може да се јави болка, најчесто со слаб интензитет, а по процедурата на пациентот како превентивна мерка може да му се препишат лекови против болки.

Интервенцијата за трансплантација на коса се завршува за само еден ден, додека точното времетраење на процедурата зависи од бројот на графтови кои се пресадуваат. Просечното времетраење на интервенцијата е околу 7 часа. За тоа време интервенцијата се изведува во две фази, со пауза помеѓу за одмор и обезбеден оброк. Првата фаза опфаќа земање графтови од донорската регија, додека во втората фаза се спроведуваат графтови на регионот на опаѓање на косата. За да извршите трансплантација на коса, не треба да земате боледување или одмор. Можете да се вратите на секојдневните активности ден по интервенцијата, следејќи ги препораките на лекарот.

Опаѓањето на косата е нормален и природен процес при кој влакната кои паѓаат се заменуваат со нови влакна, но доколку забележите забрзано опаѓање на косата – ова е веќе знак за посериозен проблем. Тешкото опаѓање на косата главно ги погодува мажите, кои поради овој проблем можат да останат целосно ќелави доколку навреме не контактираат со експерти.

Нема старосна граница кога би било најдобро да се направи трансплантација на коса. Доколку сте забележале силно опаѓање на косата и сакате да го решите проблемот, она што треба да го знаете е дека трансплантацијата на коса е единственото долгорочно решение!

Првата фаза е онаа кога немало поголемо опаѓање на косата и потоа се прави трансплантација во случај на индивидуална желба и потреба на клиентот. Кај мажите, тешкото опаѓање на косата може да трае со месеци, па дури и години, а потоа веќе сте добар кандидат за трансплантација на коса. Не дозволувајте алопеција да прерасне во прекумерно или целосно опаѓање на косата, бидејќи тогаш трансплантацијата не може да се направи, бидејќи нема да има доволно донаторска коса. Затоа, не чекајте, контактирајте не за да можеме навреме да го процениме степенот на опаѓање на косата и да утврдиме дали сте добар кандидат за трансплантација на коса!

По трансплантацијата на коса, секој пациент добива корсет кој го спречува отокот, превентивни лекови против болки и сет за нега на донорската област и пресадената коса. Ако пациентот ги следи упатствата по трансплантацијата на коса со помош на техниката FUE со сафир, нема причина да се грижите за успехот на самата процедура. Ден по интервенцијата, пациентот доаѓа на преглед и прво миење на косата. Газата на окципиталниот регион (задниот дел на главата) е отстранета и не може да се врати повторно. Во таа прилика ќе добиете совет како самостојно да ја одржувате донаторската регија и пресадената коса.

Мора да се внимава физички да не се повреди третираниот дел за време на периодот на опоравување (11 дена), особено кога се облекувате или соблекувате облека над главата. Не е дозволено прекумерно консумирање цигари и престој во зачадени простории, употреба на лекови или козметика без консултација со лекар. Исто така, не се препорачува престој во сауни или пливање во море или базен, како и директно изложување на сонце (или да се користи заштита во форма на капа, капа, капа, шал).

Можете да се вратите на секојдневните активности по два дена. Враќањето на умерена физичка активност е дозволено по две недели, додека тренинзите треба да чекаат до два месеци.

Втората контрола е 11 дена по интервенцијата, кога се отстрануваат преостанатите красти. Доколку пациентот не може лично да дојде, ќе добие онлајн инструкции.

Важна забелешка е дека пресадената коса почнува да опаѓа по 14 дена, потоа стагнира во следните 3-4 месеци и дури после тој период ќе почне постепено да расте. Првиот резултат ќе го видите по 6 месеци, а за конечните резултати треба да почекате 12-15 месеци.

Се препорачува фризура само со ножици. Сечењето со машинка во пределот на донорската регија не се препорачува во првите два месеци, додека трансплантираната коса можете да ја стрижете со машинка само по една година. Избегнувајте употреба на гелови, спрејови и бои.

Оперативните сали редовно се дезинфицираат, секој пациент добива нов комплет инструменти на почетокот на интервенцијата, така што целосно се избегнува можноста за инфекција. Нашите доктори ќе препишаат антибиотици како превентивна мерка. Некои пациенти може да доживеат мало црвенило поради иритација на кожата во пределот на главата, што се намалува за неколку дена. Локалната анестезија (многу ретко) може да предизвика благ оток на челото, кој опстојува ден или два по интервенцијата. За да се спречи оток, секој пациент добива корсет и лекови против оток. Веднаш по интервенцијата може да се јави блага болка, па на пациентот како превентивна мерка му се препишува аналгетик. Можно е и мало крварење во донорската област по процедурата, а на тоа место се нанесува газа во првите 24 часа. Во првите 14 дена по трансплантацијата на косата, може да има благо чешање предизвикано од процесот на заздравување.

Бројот на процедури за трансплантација на коса зависи исклучиво од областа на регионот што се разредува. Најпрво се прави проценка на делот на донаторот и соодветно се одлучува. Во повеќето случаи, доволно е да се подложите на процедурата еднаш, но понекогаш и двапати, во зависност од обемот на регионот каде што се појавило опаѓање на косата, како и од количината и квалитетот на косата од донорската област. Секој донорски регион е различен и го диктира бројот на графтови, соодветно на тоа ќе се утврди и максималниот број на графтови што може да се пресадат при една интервенција.

Дали сте добар кандидат за трансплантација на коса зависи од степенот на губење на косата, како и од количината на донаторски фоликуларни единици на задниот дел од вашата глава.

За време на прегледот, прво ќе воспоставиме контрола на квалитетот на донорскиот регион на вашата коса. Неопходно е да се утврди дали имате доволно количество фоликули кои треба да се извлечат од донорската област за трансплантацијата на коса да биде успешна. За време на лекарскиот преглед, ќе ги оцениме сите овие елементи и ќе ви дадеме детална проценка за вашата соодветност за трансплантација на коса, како и за добивање максимални резултати.

Закажете бесплатен преглед и консултации во нашата клиника во Скопје, а доколку не сте во можност да не посетите, можете да ги испратите вашите фотографии и да направите онлајн консултација.

За да препознаете добро направена трансплантација на коса, треба да обрнете внимание на следново:

➡️ Природен изглед
➡️ Правилно дефинирана предна линија (чело)
➡️ Правилно земени графтови од донориската област
➡️ Правилно распоредени графтови
➡️ Соодветна густина на косата

Трансплантацијата на коса може да се направи во секое време од годината. Важно е да ги следите упатствата на лекарот, бидејќи секоја сезона со себе носи одредени совети и препораки за нега на косата.

Трансплантацијата на коса не е резервирана само за мажи. Може да се изврши и кај жени, по детално утврдување на причината за опаѓање на косата.

Трансплантацијата на коса за жени е хируршка процедура каде фоликулите на косата се пресадуваат од еден регион во друг.

Техниката FUE бара од пациентот да се потстриже на задниот дел од главата, која може да биде покриена со коса, без разлика дали е пуштена или врзана, а косата брзо се обновува и расте. Многу жени се одлучуваат и за DHI техника без сечење, но таа се користи само за мало опаѓање на косата.

Резултатите

Горди сме на резултатите што ги постигнавме заедно!

EXCELLENT
118 reviews on
Trajche Angjelovski
Trajche Angjelovski
Максимално професионални, парите што ги плаќате се ништо со тоа што добивате од нив !
Ivica Gjerasimovski
Ivica Gjerasimovski
6 months after my procedure and I cannot thank the clinic enough, for the results so far Their professionalism is getting better and better each time I visit them and they are always there for a quick chat and advice. I would recommend the clinic to everyone that is in need of a hair transplant or any of their other services.
Sunaj Memedi
Sunaj Memedi
Një Ekip shum Profesional nga Mjekët deri te Pastrusja, Fatija dhe Diellza me veçanti shum te ndershem dhe te besueshem, Fatija sidomos njeri me shum vlera dhe jam tej mase i kenaqur me sherbimet e Fatis. Jeni te mrekullueshem si staff.
digital dynastie
digital dynastie
Klinik Perfekte dhe Staf i Mrekullueshem Fatih Pajaziti Njeri I Mrekullueshem
Lavdrim Kajolli
Lavdrim Kajolli
Tungjatjeta, Klinikë e mrekulluar "Vatanmed Clinic Shkup" !! Dhe un si gjdo klient të tjerë, shpreha deshiren qe ta japë një mesazh reth jushë. Un si Lavdrim personalisht, jame tepër i knaqur, reth punes juve dhe stafit po ashtu. Gjithqka ka qene mbi nivel te pritshmerive te mia, qe i kome endru. Nderhyrja ime per flokt (Operimi) ka qene jashtzakonisht, i lete dhe pa dhimbje... dhe kuptohet qe e falenderoj mjekun dhe motrat ndihmëse qe gjate gjithe kohes, kane qene prezent reth procesit s'nderhyrjes sime. Po ashtu jame me fatë qe njoftova dhe nje mikë si "Fatih Pajaziti" nje djal, me shume respekt dhe dashuri qe na ka pritur ne Klinik... Pozitiviteti ti i larte qe ma ka dhuru, ma hiqte frigen e nderhyrjes... Po ashtu ndodhi, siç më motivonte Fatiu, me karakterin e ti optimist...Me thoshte, Gjithqka dote jete ne regull dhe nen kontroll, pa asnje stres qendro se nuk dote zhgenjehesh! Ashtu doli, me gjithe bindje ju thame te gjithve si un, vizitoni kliniken me te mir, se ja vlene... Ju deshiroj te mirat e botes, se e meritoni... Me Rrespekt per ju Lavdrim Kajolli
Arbnor Mustafa
Arbnor Mustafa
Jam shum i knaqur me kliniken Vatanmed me stafin operacioni ishte pa dhimbje gjithcka shkoj mir posaçerisht jam i knaqur me mikpritjen e Fatihit punen e tij qe tna sqaroj tna ndimoj dhe te kemi gjithcka te qart per udhëzimet pas operacionit ishte gjithcka perfekt ju sugjeroj që të drejtoheni te Vatanmend
Besart Mustafa
Besart Mustafa
I recently had a hair transplant procedure at Vatanmed clinic , and I couldn’t be more satisfied with the results and overall experience. From the initial consultation to the follow-up appointments, the clinic’s staff was professional, knowledgeable, and caring. They took the time to address all my concerns and questions, making me feel comfortable throughout the process. 10/10
Samet MMD
Samet MMD
Ekip shum i mir shum respektushem, mban fjalet e dhëna qe i japin. Mjekët natyrisht bejn Punen e tyre. Por ata qe duhet të përmenden jan Fatija dhe Diellza. Fatija eshte dishka qe ska fjal per tu pershkruar, njeri ambicioz qe me shum Profesionalizem flet dhe vepron.
Angelce Jovanoski
Angelce Jovanoski
I am over satisfied from the Vatanmed Clinic Macedonia guys, everyone is kind and careful, I especially like guys which I had everyday contact like Stefani, Diellza, Fati etc. They are very kind people always there for anything we need. Related to the the surgery, I can say there was no pain, no any problems and now waiting for the best results now.
davor cucukovski
davor cucukovski

Видеа