Трансплантација на коса

Опаѓањето на косата е нормален и природен процес при кој влакната кои паѓаат се заменуваат со нови влакна, но доколку забележите забрзано опаѓање на косата – ова е веќе знак за посериозен проблем. Тешкото опаѓање на косата ги погодува главно мажите, но и жените, а поради овој проблем тие можат да останат целосно ќелави доколку навреме не се обратат кај стручњаците.

Нема старосна граница кога би било најдобро да се направи трансплантација на коса. Доколку сте забележале силно опаѓање на косата и сакате да го решите проблемот, она што треба да го знаете е дека трансплантацијата на коса е единственото долгорочно решение!

Првата фаза е онаа кога немало поголемо опаѓање на косата и потоа се прави трансплантација во случај на индивидуална желба и потреба на клиентот. Кај мажите, тешкото опаѓање на косата може да трае со месеци, па дури и години, а потоа веќе сте добар кандидат за трансплантација на коса. Не дозволувајте алопеција да прерасне во прекумерно или целосно опаѓање на косата, бидејќи тогаш трансплантацијата не може да се направи, бидејќи нема да има доволно донаторска коса. Затоа, не чекајте, контактирајте не за да можеме навреме да го процениме степенот на опаѓање на косата и да утврдиме дали сте добар кандидат за трансплантација на коса!

За време на прегледот, прво ќе воспоставиме контрола на квалитетот на донорскиот регион на вашата коса. Неопходно е да се утврди дали имате доволно количество фоликули кои треба да се извлечат од донорската област за трансплантацијата на коса да биде успешна. За време на лекарскиот преглед, ќе ги оцениме сите овие елементи и ќе ви дадеме детална проценка за вашата соодветност за трансплантација на коса, како и за добивање максимални резултати.

За време на првата фаза од интервенцијата за трансплантација на коса, се земаат здрави фоликуларни влакна од донорската регија. Фоликуларните единици може да содржат едно или повеќе влакна. Самиот процес на екстракција е автоматизиран. На секоја поединечна фоликуларна единица се пристапува под соодветен агол, а потоа се прави засек на кожата на одредена длабочина за да се ослободи единицата како целина без оштетување. Потоа фоликулот/графтот се екстрахира од донорската регија и се става во раствор во кој се чува до имплантација.

По завршувањето на екстракцијата, започнува втората фаза, која вклучува вградување на графт во пределот каде што настанало опаѓањето на косата.

Трансплантацијата на коса е исклучително успешна процедура која дава сосема природен резултат. Не остава лузни на донаторскиот регион. Така, косата може да се скрати подоцна без да се забележи дека интервенцијата некогаш била направена.

Стручен кадар на клиниката Vatanmed.

Закрепнување

По трансплантацијата на коса, секој пациент добива корсет кој го спречува отокот, превентивни лекови против болки и сет за нега на донорската област и пресадената коса. Ако пациентот ги следи упатствата по трансплантацијата на коса со помош на техниката FUE со сафир, нема причина да се грижите за успехот на самата процедура. Ден по интервенцијата, пациентот доаѓа на преглед и прво миење на косата. Газата на окципиталниот регион (задниот дел на главата) е отстранета и не може да се врати повторно. Во таа прилика ќе добиете совет како самостојно да ја одржувате донаторската регија и пресадената коса.

Мора да се внимава физички да не се повреди третираниот дел за време на периодот на опоравување (11 дена), особено кога се облекувате или соблекувате облека над главата. Не е дозволено прекумерно консумирање цигари и престој во зачадени простории, употреба на лекови или козметика без консултација со лекар. Исто така, не се препорачува престој во сауни или пливање во море или базен, како и директно изложување на сонце (или да се користи заштита во форма на капа, капа, капа, шал).

Можете да се вратите на секојдневните активности по два дена. Враќањето на умерена физичка активност е дозволено по две недели, додека тренинзите треба да чекаат до два месеци.

Втората контрола е 11 дена по интервенцијата, кога се отстрануваат преостанатите красти. Доколку пациентот не може лично да дојде, ќе добие онлајн инструкции.

Важна забелешка е дека пресадената коса почнува да опаѓа по 14 дена, потоа стагнира во следните 3-4 месеци и дури после тој период ќе почне постепено да расте. Првиот резултат ќе го видите по 6 месеци, а за конечните резултати треба да почекате 12-15 месеци.

Се препорачува фризура само со ножици. Сечењето со машинка во пределот на донорската регија не се препорачува во првите два месеци, додека трансплантираната коса можете да ја стрижете со машинка само по една година. Избегнувајте употреба на гелови, спрејови и бои.

Дали трансплантацијата на коса е болна?

Во повеќето случаи, интервенцијата се изведува под локална анестезија, краткотрајна интравенска седација или комбинација од овие два типа на анестезија. Клиниката Vatanmed пристапува кон анестезија на пациентите со добро познатата турска, дермоџет – безболна анестезија, што е првиот чекор пред инјекциската анестезија за да му овозможи на клиентот пријатно и безболно искуство при интервенцијата. Самата интервенција не е болна. По интервенцијата може да се јави болка, најчесто со слаб интензитет, а по процедурата на пациентот како превентивна мерка може да му се препишат лекови против болки.

Колку време трае интервенцијата за трансплантација на коса?

Интервенцијата за трансплантација на коса се завршува за само еден ден, додека точното времетраење на процедурата зависи од бројот на графтови кои се пресадуваат. Просечното времетраење на интервенцијата е околу 7 часа. За тоа време интервенцијата се изведува во две фази, со пауза помеѓу за одмор и обезбеден оброк. Првата фаза опфаќа земање графтови од донорската регија, додека во втората фаза се спроведуваат графтови на регионот на опаѓање на косата. За да извршите трансплантација на коса, не треба да земате боледување или одмор. Можете да се вратите на секојдневните активности ден по интервенцијата, следејќи ги препораките на лекарот.

Дали има некои несакани ефекти од трансплантацијата на коса?

Оперативните сали редовно се дезинфицираат, секој пациент добива нов комплет инструменти на почетокот на интервенцијата, така што целосно се избегнува можноста за инфекција. Нашите доктори ќе препишаат антибиотици како превентивна мерка. Некои пациенти може да доживеат мало црвенило поради иритација на кожата во пределот на главата, што се намалува за неколку дена. Локалната анестезија (многу ретко) може да предизвика благ оток на челото, кој опстојува ден или два по интервенцијата. За да се спречи оток, секој пациент добива корсет и лекови против оток. Веднаш по интервенцијата може да се јави блага болка, па на пациентот како превентивна мерка му се препишува аналгетик. Можно е и мало крварење во донорската област по процедурата, а на тоа место се нанесува газа во првите 24 часа. Во првите 14 дена по трансплантацијата на косата, може да има благо чешање предизвикано од процесот на заздравување.

Дали е доволна само една трансплантација на коса?

Бројот на процедури за трансплантација на коса зависи исклучиво од областа на регионот што се разредува. Најпрво се прави проценка на делот на донаторот и соодветно се одлучува. Во повеќето случаи, доволно е да се подложите на процедурата еднаш, но понекогаш и двапати, во зависност од обемот на регионот каде што се појавило опаѓање на косата, како и од количината и квалитетот на косата од донорската област. Секој донорски регион е различен и го диктира бројот на графтови, соодветно на тоа ќе се утврди и максималниот број на графтови што може да се пресадат при една интервенција.

Како да препознаете добро направена трансплантација на коса?

За да препознаете добро направена трансплантација на коса, треба да обрнете внимание на следново:

➡️ Природен изглед
➡️ Правилно дефинирана предна линија (чело)
➡️ Правилно земени графтови од донориската област
➡️ Правилно распоредени графтови
➡️ Соодветна густина на косата

Резултатите

Горди сме на резултатите што ги постигнавме заедно!

Закажете бесплатна консултација

Пополнете го формуларот подолу за да закажете бесплатна консултација. Ќе ве контактираме што е можно поскоро.

Со кликнување на „Испрати“ ја прифаќате нашата политика за приватност.
Vatanmed ја гарантира приватноста и заштитата на внесените лични податоци.