Третмани против опаѓање на косата

PRP третман

PRP – Platelet Rich Plasma или терапија со сопствена плазма богата со тромбоцити е модерна техника која служи за стимулирање на регенерација и заздравување на клетките. Ова е причината зошто се користи и за раст на косата кога ќе дојде до проретчување, како и кога сакате густа, поквалитетна и појака коса која расте побрзо. ПРП на косата природно ги стимулира фоликулите на косата да растат, го обновува скалпот и влијае на формирањето на нови крвни садови.

PRP за коса е вид на регенеративен медицински метод кој користи тромбоцити, биоактивни протеини и стимулатори за раст содржани во сопствената крвна плазма на пациентот за: да го запре опаѓањето на косата, да го обнови ткивото на скалпот, да расте нова коса и побрзо да ја регенерира постоечката коса. Влијае на создавање на поцврста и погуста коса, бидејќи го стимулира постоечкиот фоликул.

PRP е корисен само кај луѓе со слаба и тенка коса. PRP не може да го стимулира растот на косата во области каде што е целосно изгубена. Во тие ситуации единствено решение е трансплантација на коса.

Мезотерапија за коса

Мезотерапијата за коса е неинвазивна метода при која со помош на тенки игли се внесуваат специјални мезококтели во мезодермот на скалпот каде се наоѓаат крвните садови и фоликулите на косата. Ова ја стимулира циркулацијата, го храни скалпот и го обновува фоликулот на косата. Мезотерапијата за коса ќе помогне да се спречи понатамошно опаѓање на косата, значително да се подобри квалитетот на постоечката коса и да се стимулира растот на нови влакна.

Третманот се изведува во канцелариски услови, а доколку не сте во можност лично да дојдете на третманите, можете да набавите сет за мезотерапија со дермаролер за домашна употреба (доволно за 10 месеци).

Мезотерапијата за коса не може да го стимулира растот на косата на места каде што е целосно изгубена. Во тие ситуации единствено решение е трансплантација на коса.

Закажете бесплатна консултација

Пополнете го формуларот подолу за да закажете бесплатна консултација. Ќе ве контактираме што е можно поскоро.

Со кликнување на „Испрати“ ја прифаќате нашата политика за приватност.
Vatanmed ја гарантира приватноста и заштитата на внесените лични податоци.